Tàrraco i el seu port - Cultura i Paisatge

Tàrraco i el seu port

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Cal que ens remuntem més de dos mil anys enrere per parlar dels orígens del port de Tàrraco i partir, aproximadament, de l’any 218 aC, en què els romans van triar Ibèria com a enclavament i base principal d’operacions per a enfrontar-se als cartaginesos, i més concretament, a partir del 217 aC, data en què va tenir lloc l’arribada a les nostres costes de l’exèrcit romà comandat per Publi Corneli Escipió.

Anníbal, el cabdill púnic, es dirigia cap a Sagunt amb la intenció de conquistar la ciutat trencant, per tant, el que s’estipu- lava al Tractat de l’Ebre, signat vuit anys abans entre Cartago i Roma, i començant la que es coneix com a Segona Guerra Púnica. Els escipions es van establir a Empòrion i Tàrraco, on van desembarcar tropes per sotmetre els contingents carta- ginesos que encara quedaven a la península.

A Tàrraco els romans van trobar-hi una ciutat situada en un turó costaner a la vora
de la desembocadura del riu Francolí, on abundaven riques terres agrícoles i boscos. A la part baixa d’aquest turó hi havia una petita cala on podien desembarcar les embarcacions amb comoditat, i al seu vol- tant s’estructurà un pe- tit poblat fortificat.

Els romans van establir el seu campament a la part alta de l’enclavament, separats del po- blat indígena, fet que suposa el preludi de la divisió de la ciutat en dues zones clarament diferenciades: la Part Alta i la Part Baixa, una divisió que encara es manté en l’actualitat.

 

Podeu continuar llegint, o descarregant,  l’article sencer aquí o fent click a l’enllaç de sota.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.