L'At Camp inèdit: la pinacoteca de Vilabella - Cultura i Paisatge

L’At Camp inèdit: la pinacoteca de Vilabella

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

L’ALT CAMP INÈDIT: LA PINACOTECA DE VILABELLA

A Vilabella (Alt Camp) hi ha un “senyor museu”: una pinacoteca, amb un centenar llarg de pintures de temàtica religiosa de les escoles catalana, espanyola, italiana i flamenca dels segles XVI al XIX. La Pinacoteca porta el nom del rector del poble que la va impulsar, mossèn Romà Comamala i Valls.

L’historiador Jordi París Fortuny, director també del Museu de Valls, és director del museu de Vilabella des de l’any 2003. París considera que la Pinacoteca de Vilabella és tot un referent a l’Alt Camp i un complement de la Ruta del Cister. “Més que una pinacoteca de gran valor, és una col·lecció singular, única a les nostres comarques, amb peces excel·lents”. París també recorda Comamala: “Va ser capaç d’unir a la perfecció les seves dues passions: la vida religiosa i l’art, i en va deixar constància amb aquesta col·lecció de pintura religiosa elaborada des del vessant de l’art”.

Pinacoteca Romà Comamala. Museu de Vilabella (Alt Camp) Fotografia: Pere Queralt

Un recorregut per la  Pinacoteca

A la planta baixa destaquen tres àmbits: Maria, Jesucrist i els Sants amb notables pintures i escultures. Al primer pis s’explica la raó de ser de la col·lecció, com es va formar i qui en fou l’artífex: mossèn Romà Comamala i Valls.

Si voleu conèixer els àmbits, les sales i el contingut de la Pinacoteca de Vilabella, llegiu l’article adjunt publicat a Cultura i Paisatge núm. 14.

Pinacoteca Romà Comamala. Museu de Vilabella (Alt Camp) Fotografia: Pere Queralt

Museu Etnològic del Camp

L’edifici de la Pinacoteca també acull la col·lecció de l’antic Museu del Camp, concretament al pati del convent i al segon pis. La mostra està formada per nombrosos elements relacionats amb la vida del camp i reconstrueix les estances d’una casa de pagès, amb la cuina, el menjador amb una llar de foc, un banc i una taula ben parada, el dormitori i la vestimenta de l’època, i les eines i estris de pagès com parament de la llar, objectes de decoració,  ceràmica i vidre.

Sala de Paleontologia

És l’última incorporació que s’ha fet a l’espai del Convent de les Monges. La sala de paleontologia mostra el potencial fossilífer de Vilabella i les poblacions de la rodalia. Els fòssils recuperats cal situar-los a l’època del miocè mitjà, fa uns 13 milions d’anys, i corroboren l’existència d’aiguamolls i esculls al voltant del poble.

Us recomano que visiteu l’espai; en sortireu amb un grapat de sensacions i vivències. I no cal dir que us rebran amb els braços oberts!

Menjador de la casa pairal. Museu de Vilabella (Alt Camp) Fotografia: Pere Queralt
Article d'Eva Salvat publicat a Cultura i Paisatge núm. 14.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.