La Fassina balanyà de l’Espluga de Francolí - Cultura i Paisatge

La Fassina balanyà de l’Espluga de Francolí

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Una de les grans riqueses de Catalunya, des de finals del segle XVII fins a l’arribada de la fil·loxera, fou la producció de vi i d’alcohols que s’exportaven a l’estranger. La zona de Tarragona va ser un dels principals centres de producció d’esperit de vi (alcohol), i els seus productes sortien principalment a través del port de Vilanova. A l’Espluga de Francolí s’ha conservat una de les úniques fassines industrials de finals del segle XIX de Catalunya. La Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí produïa aiguardent a partir de la brisa del raïm que s’obtenia dels mateixos pagesos o del celler cooperatiu del municipi. La brisa està formada per la pell, els pinyols i les rapes del raïm -és, per tant, el residu del raïm- un cop se n’ha extret el most. A la brisa s’hi afegia aigua i es portava a l’ebullició (més endavant s’hi injectava directament vapor d’aigua amb una màquina de vapor). D’aquesta manera s’obtenia l’alcohol per un procés de destil·lació. Un cop bullida, la brisa es premsava i se n’obtenien altres derivats per a la indústria farmacèutica. A la part exterior de la fassina es deixava assecar la brisa premsada i en acabat s’utilitzava com a combustible per a la caldera que feia funcionar la màquina de vapor de la mateixa fàbrica.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.