El caramel vermell de Dijous Gras, només a Valls
El dia de Dijous Gras es llepa un gros caramel vermell fer artesanalment per les pastisseries vallenques. Es tracta d’una peça de sis o set centímetres de llarg i d’un gruix considerable entre un i dos centímetres, feta a base d’aigua, sucre i colorant, amb un gust que recorda la cirera i la maduixa. El Roger Vallvè de la Pastisseria Valls -coneguda com a Ca les Taronges, al carrer de Sant Antoni– va publicar al seu web el procés d’elaboració d’aquesta llepolia vallenca. Aquí sota us deixem l’enllaç.
Procés d’elaboració del caramel vermell de Valls (Pastisseria Valls)
La Montserrat Santacana –mestressa de la Pastisseria Santacana del carrer de la Cort– ens explica que fa anys, el Dijous Gras, era costum anar a berenar fora. Els col·legis sortien amb la canalla i berenaven coca de llardons i acabaven llepant un caramel vermell. A les cases es feia la truita de botifarra, menja que ha derivat a la botifarra d’ou. Les postes del Dijous Gras consistien en una merenga –a Valls en diuen marenga- que és un dolç fet amb clares d’ou batudes a punt de neu i sucre cuit al forn.
Aquesta llaminadura només s’elabora i es troba a la capital de l’Alt Camp i ve d’una llarga tradició que, any rere any endolceix els dies previs a l’inici de la Quaresma. En compren tant grans com petits, que n’acostumen a dur a l’escola per esmorzar o berenar el dia de Dijous Gras.
Dijous Llarder o Dijous Gras és el primer dia del Carnaval i dóna el tret de sortida a una setmana de gresca i disbauxa, on tot s’hi val. La setmana es clourà amb el dimecres de cendra i l’enterrament de la sardina, que donarà pas a la Quaresma, el període de quaranta dies abans de Pasqua que estan marcats pel dejuni i l’abstinència del calendari litúrgic cristià.
D’aquí l’origen del Dijous Gras i del Carnestoltes, que es caracteritzen per la menja de productes grassos i xerinola, marcant la fi d’un període d’alimentació excessiva que s’iniciava amb la matança del porc, per Sant Martí, i seguit de Nadal. Al febrer, només quedaven llardons i botifarres, i s’havia d’aprovisionar el cos per la temporada d’abstinència de la Quaresma.
Si bé no es coneix l’origen d’aquest caramel hom creu que ve dels nostres besavis, de molts anys enrere. El que sembla cert, però és que es va popularitzar als anys seixanta del segle XX. És per aquest motiu, hi ha qui l’anomena “el caramel vermell dels seixanta” qui sap si amb algun rerefons polític.
Fotografies: Pastisseria Santacana, Pastisseria Valls. (febrer 2021)