HISTÒRIA DE LA CALÇOTADA (II) : Salvador Dalí, Calçotaire Major de Catalunya.
HISTÒRIA DE LA CALÇOTADA (II)
HISTÒRIA DE LA CALÇOTADA (II)
Salvador Dalí, Calçotaire Major de Catalunya.
El dia 31 de maig de 1970 es desplaçà a Valls el pintor Salvador Dalí, a l’objecte de recollir una àliga pròpia del folklore vallenc i que no tenia utilitat en haver estat rellevada per una altra peça més nova. Se li van dedicar castells i recepcions a l’Ajuntament i, després, se li oferí una calçotada a la Masia Bou. Entre els comensals, s’hi trobava una bona representació de la Penya de l’Olla, mitjançant la qual s’oferí a l’artista la medalla que justificava el seu nomenament com a Calçotaire. Major de Catalunya. (Joan Ventura i Solé. Penya Artística l’Olla, Valls, 1991)
Salvador Dalí, abillat com pertocava a la seva personalitat, va venir a Valls acompanyat de la seva musa Amanda Lear, a les dotze i quart en punt del migdia, del dia 31 de maig de 1970. La recepció oficial a l’Ajuntament consistia a fer el lliurament de l’àliga de Valls, per la qual ell havia mostrat interès en una visita a Port Lligat d’un grup de vallencs -als quals l’artista tractà com a ambaixadors dels Xiquets de Valls (Lluís Fàbregas, Alfons Galimany, Josep M. Salat i Isidre Ferré)- en fullejar el programa de Sant Joan de 1968, [Dalí] es va trobar amb el retrat de l’àliga. “Què és això?” És una àliga que desfila els dies de festa. -Per què no fan una reproducció i me la donin el dia que vingui a Valls? (Roman Galimany. Dalí i els Xiquets de Valls)
Excepcionalment, s’adequà una tribuna davant la façana de l’Ajuntament la plaça del Blat. L’àliga ballà davant Dalí, i l’alcalde, Roman Galimany Soler, llegí l’acord pel qual la ciutat oferia la simbòlica i llegendària «Àliga» a la seva esposa Gala, amb destinació al Castell [Púbol] que s’està habilitant actualment. (…) Mentrestant, l’Àliga amb el seu portant i els seus “aligons”, va sortir de l’Ajuntament per posar-se davant la tribuna, amb el simbolisme de fer-li el lliurament. Després dels parlaments a peu de plaça, van passar a ocupar el balcó principal de l’Ajuntament, des del qual va presenciar l’exhibició de castells que li va oferir la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Per compromisos del pintor a Barcelona, la visita s’accelerà, però hi va haver temps d’aturar-se davant el monument als Xiquets de Valls amb el seu autor Josep Busquets.
En el transcurs d’una solemne calçotada, organitzada per la Penya Artística l’Olla, al restaurant Masia Bou, a la qual van assistir les autoritats locals i molts dels integrants de l’esmentada associació cultural vallenca. Els testimonis gràfics que hem consultat a l’Arxiu Municipal i el que ens facilita el Josep M Gatell Batalla, evidencien que la calçotada es va fer a peu dret a l’espai que hi ha davant les fonts de Margalef, al costat de la masia vella de cal Bou. L’acte protocol·lari es va dur a terme a l’interior del restaurant, a l’hora de les postres, del cafè i de l’anís de Valls.
El títol honorífic de Calçotaire Major de Catalunya, que li concedia la Penya de l’Olla, li fou imposat a Salvador Dalí per Josep Gatell Roda i per l’alcalde de Valls Roman Galimany Soler.
Com ja hem comentat suara, Salvador Dalí anava acompanyat d’Amanda Lear, una coneguda model, cantant i artista polifacètica francesa a la qual Dalí anomenava la seva musa. Segons els biògrafs, Gala i Amanda Lear van ser les grans muses de Dalí.
La medalla de Calçotaire Major de Catalunya
La medalla amb la qual es distingí Salvador Dalí com a Calçotaire Major de Catalunya, fou un disseny de l’escultor Josep Busquets, cisellada per l’artista Pau Mercadé. Hem de situar l’origen de la medalla un any abans, el 1969, quan es va inaugurar el monument a la calçotada que Josep Gatell encarregà a l’escultor Josep Busquets per a l’entrada de la Masia Bou. Aquell dia, després de la inauguració del monument, Josep Gatell obsequià amb una calçotada als membres de la Penya de l’Olla entre altres amics; després de l’àpat l’artista Josep M Tost donà lectura al missatge pel qual la Penya de l’Olla imposava la medalla d’or a Josep Gatell nomenant-lo Mestre Calçotaire Major de Catalunya. El disseny de la medalla que se li lliurà a Josep Gatell és el mateix que la medalla que rebé Dalí.
La història de la visita de Dalí a la ciutat de Valls i la relació que l’artista de Figueres tenia amb la nostra ciutat no és l’objectiu d’aquest petit article. L’àliga, això sí, es troba al Museu Dalí, en un lloc no massa prominent, al nostre entendre, però de molt de pas.
Un any després, Dalí va correspondre a la donació de l’àliga amb un dibuix d’una àliga sobre un suport de pell adobada. L’alcalde de Valls, Roman Galimany acompanyat de la seva esposa i de Lluís Fàbregas, es van traslladar a Cadaqués per recollir-lo.
L’obra, que va estar molts anys exposada a la casa de la vila vallenca, forma part del magnífic fons pictòric del Museu de Valls.
*La paraula calçotaire no figura als diccionaris normatius, però, en canvi, a Valls la fem servir quan ens convé.