El torró d’Agramunt a l'elit dels gurmets - Cultura i Paisatge

El torró d’Agramunt a l’elit dels gurmets

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Està de moda per la seva qualitat i proximitat, però sobretot s’ha sabut guanyar un lloc destacat entre els gurmets del país, és:

el torró d’Agramunt, el nostre torró

No se sap amb precisió quan va néixer el torró d’Agramunt, tot i que hom creu que el seu origen podria ser medieval. En un manuscrit del s. XV titulat Llibre de totes maneres de confits hi figura una recepta per fer torrons d’avellanes prou precisa per a afirmar que es tracta del torró d’Agramunt. Amb tot, la indústria del torró ja existia a Agramunt al segle XVII; la cita més antiga documentada que parla de l’elaboració del torró d’Agramunt data de 1741, en unes cartes d’una de les famílies nobles de la vila, la família Siscar. En aquestes cartes es descriu el nombre de persones que es dedicaven als diferents oficis a la vila. Entre aquests oficis hi ha el de torronaire, amb set artesans.

Al segle XIX el prestigi del torró d’Agramunt estava consolidat: al llibre Tratado completo y práctico de confiteria y pastelería editat el1847 s’hi pot trobar la recepta del Turrón de Miel o de Agramunt. El torró d’Agramunt durant els segles XIX i XX va obtenir un gran reconeixement gràcies a les parades que aquests obrien per Nadal a Barcelona i a altres fires i mercats.

L’ofici de torronaire a Agramunt ha perdurat fins avui en dia, produint torrons amb els ingredients i el procés d’elaboració característic d’Agramunt. En l’actualitat, a banda de la venda directa dels obradors d’Agramunt –val la pena per conèixer els atractius de la vila de l’Urgell, com la impressionant església romànica i l’espai Guinovart, entre altres- la presència del torró d’Agramunt en botigues especialitzades, supermercats i grans superfícies comercials ha situat aquest producte de proximitat a l’elit dels gurmets de tot el país.

Els torronaires d’Agramunt van aconseguir la IGP Torró d’Agramunt, gestionada pel Consell regulador, i des de 2003, tenen accés per llei (Llei 14/2003, de 13 de juny, de qualitat agroalimentària) al Carnet d’Artesà Alimentari per l’ofici de Torronaire d’Agramunt.

Més enllà de Nadal, postres dolces per a tot l’any

La inclusió de reconeguts xefs i artesans de la cuina i la gastronomia al costat dels mestres torronaires de tota la vida ha obert el catàleg dels torrons d’Agramunt a les cartes de molts restaurants que l’hi tenen tot l’any. Com a postres per a uns, com a aperitiu dolç per a uns altres, o com a menja energètica per als més esportistes, els torrons elaborats per les empreses artesanes d’Agramunt estan de moda. Els has tastat?

La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt

La Fira va néixer el 1988 i és el principal aparador on es presenten anualment les novetats, sabors, textures, aromes i tendències en el món de les postres dolces. La Fira s’ha convertit en un punt de trobada del món del dolç i del producte agroalimentari de qualitat, on el torró i la xocolata a la pedra, dos productes fonamentals de l’economia d’Agramunt, en segueixen sent l’emblema. La Fira se celebra el segon cap de setmana d’octubre.

Cultura i Paisatge, núm. 14. Pàgs. 122 i 123

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.