El Gaià, una aventura apassionant - Cultura i Paisatge

El Gaià, una aventura apassionant

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

A finals del 2015, a Terres del Gaià ens va començar a rondar la idea de fer un inventari del patrimoni arquitectònic relacionat amb el riu: molins, sèquies, recs, aqüeductes, rescloses…

El motiu inspirador va ser la Gaianada del 2 de novembre. Gaianada, a més del nom d’una cervesa, designa, al Mig i Baix Gaià, una riuada de certa entitat. Es troba documentat almenys des de finals del XVIII. A l’Alt Gaià en diuen ‘rubinades’ de les riuades, però no hi ha un terme específic per al Gaià.

Durant els últims mesos del 2015 i els primers del 2016, l’esport local del gaianencs va ser pujar i baixar pel riu, per la llera i per la riba, posant ulls com plats i anar dient “ohhhhh!”, i és que la riuada va ser espectacular; vam fer nostre el lema periodístic de la riuada de Sant Cinto del 1921: “Los nats no ho havien vist”. L’aigua va arrossegar, destrossar, negar…, però també netejar el riu. I es van començar a veure ‘coses’ que no s’havien vist en uns quants decennis: rescloses, molins amagats, recs i sèquies penjades a les parets… I vam decidir fer un inventari de les estructures arquitectòniques relacionades amb el riu.

De bon començament crèiem que ho enllestiríem en un temps relativament curt. Després pensàvem que no acabaríem mai. Va venir la pandèmia i vam aturar el treball de camp. I ara, després de constatar que encara manca feina, i que en mancarà sempre, hem decidit fer el pas endavant i publicar la guia. Aquesta guia vol ser la finestra al paisatge del Gaià. L’inventari (https://terresdelgaia.omeka.net/) ha de ser una plataforma per consultar i afegir-hi dades, amb la com- plicitat, si pot ser, de molts.

 

Podeu continuar llegint l’article, entrant a l’enllaç adjunt.

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.