Coneixes la Pinacoteca Gòtica del Museu Diocesà de Tarragona?
Cultura i Paisatge recomana :: Descobreix el patrimoni proper
El Museu Diocesà de Tarragona está situat al voltant del claustre de la Catedral de Tarragona. Les sales d’exposició permanent exposen una selecció de les més d’11.000 obres d’art religiós que custodia, entre les quals es troben algunes de les mostres més destacades de la pintura, l’escultura i l’argenteria de la diòcesi de Tarragona.
Avui us presentem la Pinacoteca Gòtica.
La Pinacoteca Gòtica del Museu Diocesà de Tarragona és la col·lecció més important del sud de Catalunya i una important mostra de l’evolució de les escoles pictòriques locals. És la part més destacada de la col·lecció medieval. Està formada per un nombre significatiu de pintures murals, retaules i taules dels segles XIV i XV.
Des de les pintures murals de Peralta (Tarragonès), hi ha valuoses mostres de la progressió de la pintura a partir del gòtic lineal d’influència francesa i anglesa, passant per l’italianisme, continuant pel gòtic internacional en les seves successives fases i arribant a la pintura d’influència flamenca.
Així, es podrien destacar obres com les portes del reliquiari de Santa Tecla, de la Catedral, el retaule de la Mare de Déu, del santuari de Paret Delgada, obra de Joan de Tarragona, el retaule de Sant Bartomeu, de la Catedral, del Mestre de Santa Coloma de Queralt, el retaule de la Mare de Déu, de Solivella (Conca de Barberà), pintat per Mateu Ortoneda, l’antic retaule major del monestir de Santes Creus (Alt Camp), obra de Guerau Gener i Lluís Borrassà, el retaule de Sant Pere, de Vinaixa (Les Garrigues), obra de Ramon de Mur, el retaule de Sant Jaume, de Vallespinosa (Conca de Barberà), pintat per Joan Mates, el retaule de Sant Miquel, de la Pobla de Cérvoles (Les Garrigues), i la taula dels Sants Joans de Vinaixa, obres de Bernat Martorell, el retaule major de l’església vella d’Alcover, obra de Jaume Ferrer II, o la taula amb l’Anunciació, de Vallmoll, atribuïda a Jaume Huguet, entre altres.
Podeu ampliar informació relacionada amb el tema, accedint a altres articles publicats a Cultura i Paisatge:
El retaule de Solivella de Mateu Ortoneda, per Josep Martí Aixalà – CiP #4 https://culturaipaisatge.cat/1779/el-retaule-de-solivella-de-mateu-ortoneda/
Jaume Huguet, noves dades biogràfiques, per Joan Papell Tardiu – CiP #7 https://culturaipaisatge.cat/529/jaume-huguet-noves-dades-biografiques/