Einstein a l’Espluga de Francolí i a Poblet
TARDES A POBLET (VIII)
El febrer de 2023 es va celebrar el centenari de la vinguda d’Albert Einstein a Catalunya. L’Espluga de Francolí va quedar vinculada a la seva visita per una fotografia feta al carrer de la Font, davant la que era la Gran Fonda Ibèrica, que regentava la família de Joan Castells Solà.
La fotografia a l’Espluga la va descobrir en alguna revista de l’època Francesc Andreu i en Ramon Rosich, que era director del Museu de la Vida Rural, en va promoure la divulgació, tot demanant-la al Archivo de la Administración del Estado. De fet, se’n conserven dues de fotografies en el mateix indret i una en el sobre claustre de Poblet, també en el mateix arxiu estatal.
Les imatges per si soles són documents importantíssims. La comitiva que acompanyava Einstein a visitar el Monestir de Poblet, va dinar a la Fonda Ibèrica. En arribar, al carrer hi havia infants veïns, jugant. Podem comptar que en veure aquell cotxe Elizalde, s’hi acostaren a tafanejar.
Després d’uns anys d’estudiar aquells documents gràfics, s’han identificat la majoria de les persones. Per exemple en la del claustre de Poblet hi apareix Bernat Lassaleta Perrin, propietari i conductor del cotxe i Rafel Campalans Puig. Les fotografies foren fetes per Casimir Lana Sarrate. El llibre d’Honor del Monestir n’és un testimoni d’aquella visita, on la comitiva deixà unes ratlles i les signatures.
Antoni Carreras i Casanovas, eminent historiador espluguí, ha publicat Albert Einstein i l’enigmàtica fotografia, novel·lant la visita que Einstein féu a Catalunya per impartir unes conferències a Barcelona i fer uns viatges, pel nostre país, inspirats pel president de la Mancomunitat, Josep Puig i Cadafalch: Poblet i Terrassa i Sant Cugat del Vallès. Anteriorment, en l’Aplec de Treballs del Centre d’Estudis de la Conca de Barberà, núm. 31, de l’any 2013, Carreras hi havia publicat un article titulat Seguint el rastre d’Albert Einstein per l’Espluga de Francolí i Poblet (1923).
Aquest autor havia parlat d’Einstein a l’Espluga en dues de les seves obres: el 2014 a El Celler de Baix. Visió històrica d’una obra col·lectiva (1913-2013) i el 2018 a La Conca de Barberà en el temps de la Mancomunitat de Catalunya (1911-1923). La premsa de l’època va cobrir a bastament la visita del Premi Nobel a Catalunya i Antoni Roca Rosell, professor de la Història de la Ciència i de la Tècnica de la Universitat Politècnica de Catalunya, expert en la visita d’Einstein a Catalunya, encara va fer arribar a Carreras dues fotografies més, però no es pot confirmar que siguin fetes a l’Espluga o Poblet. Roca havia publicat Quan Albert Einstein passejà per la Rambla (1923).
Tot plegat l’esdeveniment té el seu relleu i l’Espluga de Francolí, resta lligada al científic jueu, per aquestes imatges. Després de dinar, el científic i la comitiva seguiren cap al carrer Major, plaça de la Constitució, Torres Jordi o carrer de Sant Roc, avui Ramon Muntanyola, passeig Cañellas i cap a Poblet. L’altra opció era per la plaça de l’Església i carrer de Sant Domènec, però no era habitual travessar el poble per aquest indret. El carrer de Sant Domènec s’havia obert en la seva cruïlla amb el de les Sortetes, feia poc més d’un any.
Pel que fa a les conferències donades a Barcelona, sabem que el dissabte 24 de febrer, cap al tard, en feu una a l’Institut d’Estudis Catalans. Al matí havia visitat Sant Cugat i el dilluns dia 26 tenia programat visitar les esglésies paleocristianes i romàniques de Terrassa, a quina visita l’acompanyava Josep Puig i Cadafalch. Fou doncs el diumenge dia 25 de febrer que feu la visita a Poblet i passà per l’Espluga on dinà i es fotografià amb la canalla veïna del carrer de la Font.
En tot el que s’ha publicat fins ara hi ha nombrosos petits errors, però és normal que descobertes les fotografies fa un quart de segle, s’hagin tingut veritables dificultats per esbrinar els noms dels seus acompanyants i poder identificar la canalla que apareix en les fotografies de Casimir Lana.
Com suposa Carreras, “ben segur que la seva visita passà desapercebuda per la majoria d’espluguins”. Els pagesos i botiguers de l’Espluga no podien saber qui era aquell visitant. No podien saber què havia vingut a fer a Barcelona. Després aniria a Madrid i de tornada passaria a fer una xerrada a Saragossa.
La seva vinguda a Catalunya i Espanya cal atribuir-la a la seva coneixença amb Esteve Terrades de l’IEC, que el convidà en nom del Consell de Pedagogia de la Mancomunitat de Catalunya. Mentre Einstein era de visita a Madrid, a Barcelona fou assassinat Salvador Seguí, el Noi del sucre, dirigent cenetista i encara aquell any es produiria el cop d’estat de Primo de Rivera, per salvar el rei de l’informe Picasso, sobre la guerra del Marroc i els fets de Monte Arruit i el desastre d’Annual de 1921.
Josep M. Vallès i Martí
Enllaços recomanats:
- Einstein a Poblet – Damià Amorós i Albareda – El Temps de les Arts – S’hi poden veure les signatures del llibre d’honor del monestir de Poblet.
- EINSEIN EN BARCELONA – BARCELONA MEMORY – La fotografia de l’Espluga hi apareix colorejada.
- Portal de turisme de l’Espluga de Francolí
TARDES A POBLET (Articles publicats)
- TARDES A POBLET VII : Missa del Gall a Poblet
- TARDES A POBLET VI: Antonio Marañón, El Trapense
- TARDES A POBLET V : La justícia de l’abat
- TARDES A POBLET IV : Joan de la Polseguera
- TARDES A POBLET III : El llibreter assasí
- TARDES A POBLET II : COLOBICUS MARGINATUS
- TARDES A POBLET I : Philip de Wharton. Un maçó enterrat a Poblet