HISTÒRIA DE LA CALÇOTADA (III): El Xat de Benaiges, inventor de la calçotada, fa 125 anys - Cultura i Paisatge

HISTÒRIA DE LA CALÇOTADA (III): El Xat de Benaiges, inventor de la calçotada, fa 125 anys

HISTÒRIA DE LA CALÇOTADA (III)

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.

Tots sabem el que representa, avui, el fet gastronòmic de la calçotada, com a menja típica i tradicional, no solament a l’àrea de Valls, sinó al conjunt de Catalunya i en moltes altres autonomies que coneixen la calçotada. Amb els molts diversos esforços divulgatius dels últims decennis, s’ha aconseguit que Valls i la calçotada, i la calçotada i Valls, vagin lligats i això és un binomi molt remarcable.

Però molts es preguntaran com va començar el fet gastronòmic de la calçotada?

Es poden explicar diverses versions, però la més fidedigna és la que narren uns pocs autors estretament lligats amb la temàtica.

En un article publicat a la revista Cultura, el febrer del 1948, per l’historiador i impressor vallenc, Eduard Castells Oller, amb el pseudònim d’ECO i amb el titular “De Gastronomia Local”, detalla com va començar la calçotada, i la gran quantitat de fumades que s’observen, ja abans del 1948, especialment els dies festius, en masies i barracons de l’entorn de Valls, que denuncien el gran nombre de calçotades que se celebren, siguin cada any més nombrosos els vallencs residents fora de Valls, i invitats forasters, que vénen a celebrar la calçotada. En fi, diu l’articulista, és un plat que s’imposa, i que ens ha de donar, almenys, tant de renom com els “Castells dels Xiquets.”

La Calçotada
Dibuix representatiu del Xat de Benaiges. © Masia Bou, 1970
Eduard Castells i Roca. Dibuix de Josep M Tost. Valls, 1964. Del llibre "Personatges amb bagatge" de Núria Ventura i Josep M Tost. IEV, Valls 1991.
Història de la Calçotada
Indaleci Castells i Oller. (Valls 1864-1930). Foto Pere Palleja, 1911. Arxiu Municipal de Valls

L’article referit contesta una pregunta que es faran alguns dels lectors:

Qui i quan es va fer el descobriment dels calçots?

I continua explicant que en una calçotada, a la que estava present, juntament amb Indaleci Castells i amb altres personatges vallencs, a l’inici dels anys 1920, algú es va preguntar com havia començat la calçotada, contestant els assistents que el primer que va menjar els calçots fou un individu de nom Benaiges, conegut per Xat de Benaiges. Aquest senyor passava moltes temporades solitari a la seva masia de Valls, i allí, fent experiments culinaris, va descobrir les excel·lències dels calçots. Això va succeir a últims del segle XIX, i va poder molt ben ser l’any 1898, i així que aquest any es compleixen els 125 anys de tan faust esdeveniment.

Mentre no es demostri el contrari, Eduard Castells Oller, i el grup de vallencs que van indagar el tema als voltants del 1920, creuen i afirmen que fou el “Xat de Benaiges” qui primer va menjar els calçots en la forma actual, enguany fa 125 anys, i acaba la crònica d’ECO, proposant que en la seva memòria, en totes les calçotades que se celebrin, es guardi un minut de silenci.

Es tracta de la crònica més antiga que defineix la iniciativa de “Xat de Benaiges”, en el descobriment dels calçots i la calçotada, que de mica en mica es va anar estenent entre familiars, amics, veïns, fins a introduir-se als costums i tradicions vallenques.

Rafael Castells i París
Valls, febrer de 2023

Obteniu actualitzacions en temps real directament al vostre dispositiu, subscriu-vos ara.