Notícies de la Ruta del Cister - Cultura i Paisatge [EDICIÓ DIGITAL]

Destacats

El Celler del segle XXI

L’antic celler cooperatiu de Vila-seca, projectat l’any 1919 per l’arquitecte Pere Domènech i Roura, ha estat restaurat i convertit en un espai cultural apte per a actes de gran format, un museu i un espai d’ús turístic que, juntament amb el Castell de Vila-seca, amb una important oferta d’art…

La pensió d’alemanys. Montserrat Corretger. Vida i literatura

La nostra col·laboradora Lluïsa Soaz ens parla de La pensió d’alemanys, de Monserrat Corretger, un llibre que relata les vivències d’uns personatges normals I singulars alhora entre 1921-1939 a Reus, en un context europeu, una època extremadament convulsa, a través d’una prosa suggerent, a voltes…

Cada dia em sento més de Valls

El retrobament de Francesc Català Roca amb la ciutat de Valls es produí arran de l’encàrrec de fer un llibre sobre Valls i l’Alt Camp, l’any 1989, un encàrrec que li va agradar, sobretot, perquè venia de la gent de Valls. El va fer sense cobrar, només se li van pagar les despeses mínimes. Al…

FRANCESC MACIÀ el primer president democràtic

Quixot? Rodamon romàntic? Il·luminat, com el volen veure alguns historiadors? Potser sí però va aconseguir amb la Generalitat un poder polític –limitat però real- que no s’havia tingut mai en els últims 200 anys. /.../ Ell va saber, com cap polític del seu temps, connectar amb la gent, crear…

La Justícia de l’Abat

Les Tardes a Poblet ens presenten "La Justícia de l'Abat" un drama teatral amb un judici polèmic en el qual es jutja el fill del senyor de Milmanda que va ultratjar una donzella. L'abat de Poblet, com a senyor feudal, té l'última paraula, però hi ha alguna història pendent que li remou la…

Cultura Medieval a Montblanc

El curs de cultura medieval D'art i d'argent. Montblanc, paisatge artístic d'una vila reial (segles XIV i XV) organitzat pels Amics de l'Art Romànic, societat filial de l'Institut d'Estudis Catalans ha dut a Montblanc, per segon any consecutiu, unes magnífiques jornades que han aplegat un centenar…

D’art i d’argent

Amics de l'Art Romànic, societat filial de l'Institut d'Estudis Catalans, organitza el seu segon Curs d'estiu a Montblanc els dies 25, 26 i 27 d'agost de 2023.

Festival Jordi Savall a Santes Creus

La tercera edició del Festival Jordi Savall, que ha establert la seua seu a Santes Creus (Alt Camp), es consolida el millor exponent cultural musical de la Conca de Barberà i de l’Alt Camp i com un festival de prestigi i de referència internacional. Aquesta tercera edició estarà dedicada “A…

Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus: 75 anys

L’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus (ABSC) va ser promogut per l’historiador Eufemià Fort i Cogul, el metge de Santes Creus, en Pere Serramalera, i pel rector de la parròquia, Abdó Socias i Bové, va iniciar la seva activitat l’any 1944 i va assolir la legalitat el 14 de setembre de 1947. És…

RUSC 2023 al Museu de la Vida Rural

El RUSC 2023, Festival de poesia de l’Espluga de Francolí, se celebrarà del 27 de juliol a l’1 d’agost i s’hi podran escoltar poetes i artistes com Jordi Llavina, Maria Sevilla Paris, Clara Andrés, Juana Dolores, o Joan Isaac i Carme Sansa

Tàrraco i el seu port

Cal que ens remuntem més de dos mil anys enrere per parlar dels orígens del port de Tàrraco i partir, aproximadament, de l’any 218 aC, en què els romans van triar Ibèria com a enclavament i base principal d’operacions per a enfrontar-se als cartaginesos, i més concretament, a partir…

Ceràmica sigil·lada

Sabies que a Valls s'hi van trobar les restes d'una casa romana amb uns banys privats? Saps com eren els banys romans? Entre els anys 2000 i 2002 es va portar a terme una important reforma urbanística que va afectar l’àrea de protecció del jaciment ibèric del Vilar, a tocar de la zona esportiva…

Lo Pardal. Poesia experimental des d’Agramunt

Pau Minguet, ens atansa la poesia experimental d'Agramunt des de Lo Pardal, un espai d'art contemporani format per diversos edificis amb sales d'exposició, o d'interpretació, de l'obra de l'artista multidisciplinari Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999).

LO PARDAL: 100% Viladot a Agramunt

Lo Pardal és un espai d'art contemporani format per diversos edificis amb sales d'exposició, o d'interpretació, de l'obra de l'artista multidisciplinari Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999). Anem a Agramunt (l'Urgell) entrem a Lo Pardal i descobrim la màgia Viladot.

El Joan de la Polseguera

A les Tardes a Poblet, Josep M Vallès, ens ofereix aquesta setmana un relat sobre el Joan de la Polseguera (originalment Joan de la Polsaguera) un personatge espluguí que Eduard Toda va descriure en un interessant article publicat, a finals del segle XIX, en una revista quinzenal barcelonina. Gaudiu…

Històries de bots, càntirs i porrons

Beure a galet, per definició, significa beure deixant que el líquid flueixi a la boca sense que el recipient toqui els llavis. Tant el bot i el porró per beure vi, com el càntir per beure aigua, es fan servir per beure a galet, aixecant l’estri a una determinada alçada, cosa que facilita el…

Les construccions de pedra seca, a debat

El pròxim 2 de juny el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí organitza una jornada al voltant de la pedra seca. La jornada servirà també per presentar el projecte pilot L'Escola del paisatge, impulsat per diferents institucions, entitats i empreses de la Conca de Barberà.

El Gaià, una aventura apassionant

Al llarg de la història el poblament ha anat creixent a la riba i a redós del Gaià. Els gaianencs han dissenyat i construït diferents mètodes i infraestructures d’aprofitament dels seus recursos hidràulics. Aquests elements, amb el pas del temps, han esdevingut una mostra de com vivien i viuen…

El llibreter assassí

La Llegenda del llibreter assassí de Barcelona és un text literari del segle XIX que relata la vida d'un suposat exmonjo del Monestir de Poblet anomenat fra Vicenç. A la llegenda el converteixen en l'artífex de dotze assassinats, el primer dels quals fou per aconseguir un incunable raríssim del…

10 anys de Visions

El Visions celebra enguany els 10 anys de vida amb un canvi de format. El cicle de debats organitzat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i La Conca 5.1 es reformula i es converteix enguany en una única jornada de matí i tarda en què el pensament contemporani i el debat en continuaran…

Sant Jordi: culte i iconografia

Per celebrar Sant Jordi, us oferim en obert un article inèdit i extraordinari de la Dra. Francesca Español, que ens proposa un recorregut sobre la icinografia de Sant Jordi, el culte i la devoció que se li va retre a Catalunya, Mallorca, València, territoris de l'antiga Corona d'Aragó. Aquest…

COLOBICUS MARGINATUS

Francesc Español i Coll (Valls, 1907 – Barcelona, 1999) fou un dels primers especialistes mundials en algunes famílies de coleòpters. En descriví prop de sis-cents tàxons. Avui parlem del Colobicus Marginatus, coleòpter que va descobrir a prop de Poblet.

3ª edició del FESTIVAL JORDI SAVALL “A LA VIDA”

El Festival Jordi Savall 2023 es consolida a la Conca de Barberà i a l'Alt Camp. Els concerts de juliol es faran a Montblanc i a Poblet i a l'agost a Santes Creus. Aquesta tercera edició estarà dedicada “A LA VIDA” amb una gran diversitat de concerts inspirats en la llibertat, en la natura i en la…

Exposició TROS DE DONA al Museu de la Vida Rural

La nova exposició TROS DE DONA, del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, comissariada per Anna Maria Andevert, reivindica el paper de les dones en el sosteniment de la vida i el contraposa amb la falta de visibilitat i reconeixement. S'inaugurarà el 31 de març i es podrà visitar fins al…

Maria Murtra i Casanovas. Dona de ciència

Avui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hem cregut oportú oferir, en obert, l'article que el Xavier Salat i Brúnel va publicar a Cultura i Paisatge número 15, en reconeixement de la tasca de la científica vallenca MARIA MUTRA I CASANOVAS. Serveixi aquesta mostra com a homenatge a totes les…

La ciutat ibèrica del Vilar de Valls: l’antiga Kissa?

Les excavacions recents realitzades al jaciment arqueològic del Vilar (Valls, Alt Camp) han descobert part de la trama urbana i del sistema defensiu d’una gran ciutat ibèrica, d’un mínim de 6 ha, que va ser destruïda durant la Segona Guerra Púnica a la península Ibèrica (218-206 aC).

El Sant Sopar de Jaume Huguet, a Valls

El Sant Sopar de Jaume Huguet, que formava part del majestuós retaule de l'antiga església del convent de Sant Agustí Vell de Barcelona, es podrà veure durant un any, a la nova sala de la col·lecció permanent del Museu de Valls formant part de l'exposició "De Jaume Huguet a Robert Gerhard.…

GENERACIÓ [RE] continuïtat o canvi?

On i com volem viure? La COVID-19 és, en la història de la humanitat, una nova crisi o una nova oportunitat? L’exposició «Generació . Continuïtat o canvi?» aborda els moments de crisi com a punts de partida en què la societat decideix què vol ser i el futur que tindrà.

Cultura i Paisatge 15 anys

MOLTES GRÀCIES a tots els que ens vau acompanyar a la presentació de CULTURA I PAISATGE número 15 i celebració del 15è aniversari de l'edició de la revista. Va ser un acte entranyable i emotiu. Gràcies a la Dra. Francesca Español i al Dr. Josep M Sans Travé pel seu mestratge i a la Dolors Farré,…

El príncep de Viana. La Guerra Civil Catalana

La història del príncep de Viana, explicada pel Dr. Joan Papell, ens permet conèixer un personatge controvertit. Estimat per molts i odiat per uns altres, tant com per fer-lo assassinar. Una vida d'odi i poder amb el seu pare, el rei, i la seva madrastra. Una història medieval que hauria pogut…

Palau Ferré. La perdurabilitat de l’intangible

Us convidem a llegir l'article, sobre Maties Palau Ferré, d'Eugeni Perea Simón, escriptor i arxiver de contrastada solvència, que porta per títol "La perdurabilitat de l'intangible "aquell que es crea i viu en instants, però que roman en la ment col·lectiva com una nota musical ja inesborrable a…

Palau Ferré a París

Us facilitem, en format obert, l'article que Joan Maria Pujals va publicar al número 14 de Cultura i Paisatge en paper, dedicat a l'estada que va fer Maties Palau Ferré a Paris des de 1957 fins a 1961. Una interessant lectura fresca, d'estiu, que ens apropa, encara més a la personalitat del pintor…

Paisatge Viladot al Museu de la Vida Rural

L’exposició «Paisatge Viladot» forma part de la desena edició del RUSC, el Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí que se celebra els mesos de juliol i agost de 2022 al Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. Consulteu aquí la programació.

Mayte Vieta il·lumina el Castell de Vila-seca

El Castell de Vila-Seca acull, de la mà de la Fundació Vila Casas, l’exposició Mayte Vieta: COSMOS · Mirar en la foscor entre les estrelles, comissariada per Natàlia Chocarro. Mayte Vieta ha crescut sota el batec de les onades i l’agitació dels núvols, entre el silenci estel·lar i el crepuscle…

Per què coi fem carbó vegetal si ja tenim la llenya?

Què és el carboneig? Qui eren i on actuaven els carboners? Què era i com funcionava una carbonera? I potser el més desconegut de tothom: per què fem carbó vegetal si ja tenim la llenya? Cultura i Paisatge publica dos petits articles molt interessants que responen a aquestes incògnites. Us convidem…

El Bosc de Poblet, una joia forestal

Descobreix la història de com es va crear l’espai natural (PNIN) conegut actualment com el Bosc de Poblet, un dels espais naturals més bonics de Catalunya, situat al terme municipal de Vimbodí i Poblet, a la comarca de la Conca de Barberà, al migjorn català, al vessant nord de les muntanyes de…

Lluís Companys

Avui, 21 de juny, s'escau el 140è aniversari del naixement de Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya del 1934 al 1940. És per aquest motiu que publiquem en obert l'article que li va dedicar l'historiador Josep M Solé i Sabaté a l'edició en paper de Cultura i Paisatge número…

L’At Camp inèdit: la pinacoteca de Vilabella

A Vilabella (Alt Camp) hi ha un “senyor museu”: una pinacoteca, amb un centenar llarg de pintures de temàtica religiosa de les escoles catalana, espanyola, italiana i flamenca dels segles XVI al XIX. La Pinacoteca porta el nom del rector del poble que la va impulsar, mossèn Romà Comamala i Valls.

Exposició Pla de Residus 1990, a Montblanc

Aquesta exposició forma part d’un important treball de recull d’arxius de les Coordinadores Anti-Pla de Residus de l’Alt Camp i de la Conca de Barberà i d’arxius privats. Tot el material s’està recollint a la pàgina web https://pladeresidus1990.cat, que s’actualitzarà a mesura que es trobi nou…

Santa Maria de Bonrepòs. Un monestir cistercenc desaparegut

Prop de la vila de la Morera de Montsant, hi ha un mas, avui en estat ruïnós, conegut com el mas de Sant Blai. El mateix emplaçament va acollir un monestir cistercenc femení: Santa Maria de Bonrepòs. Ezequiel Gort ens explica l'enigmàtica història d'aquest monestir vinculat a Margarida de Prades, a…

Quatre propostes singulars, de cultura i paisatge

Us proposem quatre propostes lligades a la cultura i al paisatge de les nostres comarques, amb la clara intenció de fer-vos passejar pel nostre territori, coneixent alguns elements culturals, patrimonials i naturals notables com el tossal Gros, Sant Magí de la Brufaganya, i les ciutats de Tàrrega i…

El Festival Jordi Savall obert als joves músics

La Convocatòria Artística 2022 que presenta el Festival Jordi Savall, que l'any 2021 va tenir com a escenari el monestir de Santes Creus, seleccionarà una proposta musical, provinent de joves músics, que tindrà l'oportunitat de formar part del cartell d'un dels escenaris del Festival Jordi Savall…

Ismael Balanyà. Ànima de pintor

Ismael Balanyà i Moix, nascut a Montblanc l´any 1921, va ser un artista de bressol i de nissaga. Des de l´herència visual rebuda del seu avi, però sobretot del seu pare -qui va representar per a l´educació d´Ismael un tòtem exemplar  a imitar i seguir-, a la seua pròpia forja com un gran pintor que…

Programació de l’Any Francesc Català-Roca a Valls

La ciutat de Valls ja ho té tot a punt per commemorar l’Any Català Roca, una efemèride nacional que s’esdevindrà durant tot aquest 2022, declarada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i que donarà inici a tot un seguit d’actes. La commemoració nacional vol posar en relleu la persona i obra de…

El nou Museu del Port de Tarragona

El Museu del Port de Tarragona estrena nou relat museístic i es converteix en un modern centre d’interpretació sobre la relació de l’ésser humà i la mar. La nova museització es va estrenar l'estiu passat. El museu del Serrallo, a banda de la singularitat expositiva i de l'atractiu visual dels…

El llegat de les Decennals del 2021+1

L'orgue de Valls, la recuperació de les fonts monumentals de 1921 -d'Esteve Monegal- i de 1971 -de Carles Buïgas, la restauració de l'antiga església de Sant Francesc, i l'homenatge a dues vallenques - l'aviadora Dolors Vives i Rodon i la científica Maria Murtra Casanovas - amb sengles quadres a la…
Banner inici 001 – Dipta, Costa Daurada
Banner inici 002 – Ruta del Cister
Banner inici 003 – Museu Vida Rural
Banner inici 004 – Turisme Alt Camp
Banner inici 005 – Porró de vidre
Banner inici 006 – Fèlix Hotel
Banner inici 007 – Visita Salou
Banner inici 008 – Montblanc Medieval
Banner inici 008 – Masia del Pla
Banner inici 009 – Castell Vila-seca
Banner inici 010 – Reus Turisme
Banner inici 011 – Cooperativa Valls
Banner inici 013 – Turisme Urgell
Banner inici 012 – Port de Tarragona
Banner inici 013 – Celler Carles Andreu
Banner inici 014 – Mas Vicenç
Banner inici 015 – Ajuntament de Puigpelat
Banner inici 016 – Castell d’Or

Llegim Carner

“Per una vela en el mar blau, daria un ceptre per una vela en el mar blau, ceptre i palau…” Canticel Aquests…

Articles

Banner inici 001 – Dipta, Costa Daurada
Banner inici 009 – Castell Vila-seca
Banner inici 006 – Fèlix Hotel
Banner inici 002 – Ruta del Cister
Banner inici 003 – Museu Vida Rural