Notícies de la Ruta del Cister - Cultura i Paisatge [EDICIÓ DIGITAL]

Destacats

Sant Jordi: culte i iconografia

Per celebrar Sant Jordi, us oferim en obert un article inèdit i extraordinari de la Dra. Francesca Español, que ens proposa un recorregut sobre la icinografia de Sant Jordi, el culte i la devoció que se li va retre a Catalunya, Mallorca, València, territoris de l'antiga Corona d'Aragó. Aquest…

COLOBICUS MARGINATUS

Francesc Español i Coll (Valls, 1907 – Barcelona, 1999) fou un dels primers especialistes mundials en algunes famílies de coleòpters. En descriví prop de sis-cents tàxons. Avui parlem del Colobicus Marginatus, coleòpter que va descobrir a prop de Poblet.

3ª edició del FESTIVAL JORDI SAVALL “A LA VIDA”

El Festival Jordi Savall 2023 es consolida a la Conca de Barberà i a l'Alt Camp. Els concerts de juliol es faran a Montblanc i a Poblet i a l'agost a Santes Creus. Aquesta tercera edició estarà dedicada “A LA VIDA” amb una gran diversitat de concerts inspirats en la llibertat, en la natura i en la…

Exposició TROS DE DONA al Museu de la Vida Rural

La nova exposició TROS DE DONA, del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, comissariada per Anna Maria Andevert, reivindica el paper de les dones en el sosteniment de la vida i el contraposa amb la falta de visibilitat i reconeixement. S'inaugurarà el 31 de març i es podrà visitar fins al…

Maria Murtra i Casanovas. Dona de ciència

Avui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hem cregut oportú oferir, en obert, l'article que el Xavier Salat i Brúnel va publicar a Cultura i Paisatge número 15, en reconeixement de la tasca de la científica vallenca MARIA MUTRA I CASANOVAS. Serveixi aquesta mostra com a homenatge a totes les…

La ciutat ibèrica del Vilar de Valls: l’antiga Kissa?

Les excavacions recents realitzades al jaciment arqueològic del Vilar (Valls, Alt Camp) han descobert part de la trama urbana i del sistema defensiu d’una gran ciutat ibèrica, d’un mínim de 6 ha, que va ser destruïda durant la Segona Guerra Púnica a la península Ibèrica (218-206 aC).

El Sant Sopar de Jaume Huguet, a Valls

El Sant Sopar de Jaume Huguet, que formava part del majestuós retaule de l'antiga església del convent de Sant Agustí Vell de Barcelona, es podrà veure durant un any, a la nova sala de la col·lecció permanent del Museu de Valls formant part de l'exposició "De Jaume Huguet a Robert Gerhard.…

GENERACIÓ [RE] continuïtat o canvi?

On i com volem viure? La COVID-19 és, en la història de la humanitat, una nova crisi o una nova oportunitat? L’exposició «Generació . Continuïtat o canvi?» aborda els moments de crisi com a punts de partida en què la societat decideix què vol ser i el futur que tindrà.

Cultura i Paisatge 15 anys

MOLTES GRÀCIES a tots els que ens vau acompanyar a la presentació de CULTURA I PAISATGE número 15 i celebració del 15è aniversari de l'edició de la revista. Va ser un acte entranyable i emotiu. Gràcies a la Dra. Francesca Español i al Dr. Josep M Sans Travé pel seu mestratge i a la Dolors Farré,…

El príncep de Viana. La Guerra Civil Catalana

La història del príncep de Viana, explicada pel Dr. Joan Papell, ens permet conèixer un personatge controvertit. Estimat per molts i odiat per uns altres, tant com per fer-lo assassinar. Una vida d'odi i poder amb el seu pare, el rei, i la seva madrastra. Una història medieval que hauria pogut…

Palau Ferré. La perdurabilitat de l’intangible

Us convidem a llegir l'article, sobre Maties Palau Ferré, d'Eugeni Perea Simón, escriptor i arxiver de contrastada solvència, que porta per títol "La perdurabilitat de l'intangible "aquell que es crea i viu en instants, però que roman en la ment col·lectiva com una nota musical ja inesborrable a…

Palau Ferré a París

Us facilitem, en format obert, l'article que Joan Maria Pujals va publicar al número 14 de Cultura i Paisatge en paper, dedicat a l'estada que va fer Maties Palau Ferré a Paris des de 1957 fins a 1961. Una interessant lectura fresca, d'estiu, que ens apropa, encara més a la personalitat del pintor…

Paisatge Viladot al Museu de la Vida Rural

L’exposició «Paisatge Viladot» forma part de la desena edició del RUSC, el Festival de Poesia de l’Espluga de Francolí que se celebra els mesos de juliol i agost de 2022 al Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla. Consulteu aquí la programació.

Mayte Vieta il·lumina el Castell de Vila-seca

El Castell de Vila-Seca acull, de la mà de la Fundació Vila Casas, l’exposició Mayte Vieta: COSMOS · Mirar en la foscor entre les estrelles, comissariada per Natàlia Chocarro. Mayte Vieta ha crescut sota el batec de les onades i l’agitació dels núvols, entre el silenci estel·lar i el crepuscle…

Per què coi fem carbó vegetal si ja tenim la llenya?

Què és el carboneig? Qui eren i on actuaven els carboners? Què era i com funcionava una carbonera? I potser el més desconegut de tothom: per què fem carbó vegetal si ja tenim la llenya? Cultura i Paisatge publica dos petits articles molt interessants que responen a aquestes incògnites. Us convidem…

El Bosc de Poblet, una joia forestal

Descobreix la història de com es va crear l’espai natural (PNIN) conegut actualment com el Bosc de Poblet, un dels espais naturals més bonics de Catalunya, situat al terme municipal de Vimbodí i Poblet, a la comarca de la Conca de Barberà, al migjorn català, al vessant nord de les muntanyes de…

Lluís Companys

Avui, 21 de juny, s'escau el 140è aniversari del naixement de Lluís Companys i Jover, president de la Generalitat de Catalunya del 1934 al 1940. És per aquest motiu que publiquem en obert l'article que li va dedicar l'historiador Josep M Solé i Sabaté a l'edició en paper de Cultura i Paisatge número…

L’At Camp inèdit: la pinacoteca de Vilabella

A Vilabella (Alt Camp) hi ha un “senyor museu”: una pinacoteca, amb un centenar llarg de pintures de temàtica religiosa de les escoles catalana, espanyola, italiana i flamenca dels segles XVI al XIX. La Pinacoteca porta el nom del rector del poble que la va impulsar, mossèn Romà Comamala i Valls.

Exposició Pla de Residus 1990, a Montblanc

Aquesta exposició forma part d’un important treball de recull d’arxius de les Coordinadores Anti-Pla de Residus de l’Alt Camp i de la Conca de Barberà i d’arxius privats. Tot el material s’està recollint a la pàgina web https://pladeresidus1990.cat, que s’actualitzarà a mesura que es trobi nou…

Santa Maria de Bonrepòs. Un monestir cistercenc desaparegut

Prop de la vila de la Morera de Montsant, hi ha un mas, avui en estat ruïnós, conegut com el mas de Sant Blai. El mateix emplaçament va acollir un monestir cistercenc femení: Santa Maria de Bonrepòs. Ezequiel Gort ens explica l'enigmàtica història d'aquest monestir vinculat a Margarida de Prades, a…

Quatre propostes singulars, de cultura i paisatge

Us proposem quatre propostes lligades a la cultura i al paisatge de les nostres comarques, amb la clara intenció de fer-vos passejar pel nostre territori, coneixent alguns elements culturals, patrimonials i naturals notables com el tossal Gros, Sant Magí de la Brufaganya, i les ciutats de Tàrrega i…

El Festival Jordi Savall obert als joves músics

La Convocatòria Artística 2022 que presenta el Festival Jordi Savall, que l'any 2021 va tenir com a escenari el monestir de Santes Creus, seleccionarà una proposta musical, provinent de joves músics, que tindrà l'oportunitat de formar part del cartell d'un dels escenaris del Festival Jordi Savall…

Ismael Balanyà. Ànima de pintor

Ismael Balanyà i Moix, nascut a Montblanc l´any 1921, va ser un artista de bressol i de nissaga. Des de l´herència visual rebuda del seu avi, però sobretot del seu pare -qui va representar per a l´educació d´Ismael un tòtem exemplar  a imitar i seguir-, a la seua pròpia forja com un gran pintor que…

Programació de l’Any Francesc Català-Roca a Valls

La ciutat de Valls ja ho té tot a punt per commemorar l’Any Català Roca, una efemèride nacional que s’esdevindrà durant tot aquest 2022, declarada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, i que donarà inici a tot un seguit d’actes. La commemoració nacional vol posar en relleu la persona i obra de…

El nou Museu del Port de Tarragona

El Museu del Port de Tarragona estrena nou relat museístic i es converteix en un modern centre d’interpretació sobre la relació de l’ésser humà i la mar. La nova museització es va estrenar l'estiu passat. El museu del Serrallo, a banda de la singularitat expositiva i de l'atractiu visual dels…

El llegat de les Decennals del 2021+1

L'orgue de Valls, la recuperació de les fonts monumentals de 1921 -d'Esteve Monegal- i de 1971 -de Carles Buïgas, la restauració de l'antiga església de Sant Francesc, i l'homenatge a dues vallenques - l'aviadora Dolors Vives i Rodon i la científica Maria Murtra Casanovas - amb sengles quadres a la…

Vallenques il·lustres

La científica vallenca Maria Murtra i Casanovas i la pionera de l'aviació, també vallenca Dolors Vives i Rodon, ja formen part de la Galeria de Ciutadans (i Ciutadanes) Il·lustres de Valls. L'acte solemne de proclamació de filles il·lustres, un dels més rellevants de les Festes Decennals de la Mare…

La Galeria de Ciutadans Il·lustres

La Galeria de Ciutadans Il·lustres és la tribuna d'homenatge que la ciutat de Valls fa en honor dels seus fills que es van distingir, per algun motiu honorable, durant la seva vida. Les parets del Saló de Plens de la casa de la vila vallenca van ser l'espai escollit per començar la Galeria. L'ocasió…

Maria Jacobs, sempre torna

La cantautora vallenca Maria Jacobs torna als aparadors de música amb 'Sempre Tornes', el primer senzill de què serà el seu nou àlbum, tres anys després de la publicació del seu últim treball discogràfic 'Invisible' (Música Global, 2019).

Cartellisme contemporani (1861- 2021+1)

El Museu de Valls, l'Arxiu Comarcal de l'Alt Camp i l'Arxiu Municipal de Valls presenten una exposició sobre els cartells que han anunciat les Decennals al llarg del temps. La mostra, comissariada pel director del museu, Jordi París, ha estat possible gràcies als fons dels dos arxius vallencs i de…

Marc Moncusí, pregoner de les Decennals

El prestigiós músic i director d'orquestra vallenc Marc Moncusí torna a les Decennals amb una nova responsabilitat que accepta amb gratitud i responsabilitat, conscient de la significativa tasca que les festes de Valls desenvolupen a favor de la cultura, l'art i la societat.

Lumens2021+1. Art contemporani i llum, a Valls

El Museu de Valls i La Fundació de les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela, amb la col·laboració del Museu d'Art Contemporani de Barcelona, presenten LUMENS2021+1, a cura de Cèlia del Diego, una exposició amb nou intervencions lumíniques en el marc de les Festes Decennals. Lumens2021+1…

El Ball de Cavallets de Valls

Documentat des del segle XVII, la ciutat de Valls recupera el Ball de Cavallets per integrar-lo a un dels seguicis festius més notable de Catalunya. Gràcies a una iniciativa impulsada per la Fundació Unió d'Anelles de la Flama, es presentarà el pròxim 29 de gener de 2022 al migdia, en el marc de les…

El Tibidabo celebra els seus 120 anys d’història

»   El parc d’atraccions commemora el seu 120è aniversari amb una gran Festa Major que ha servit com a homenatge als seus socis i als antics treballadors i treballadores »   S’ha presentat la nova experiència del Parc, el TibiTour, una visita històrica que farà un recorregut pels espais més…

El torró d’Agramunt a l’elit dels gurmets

Està de moda per la seva qualitat i proximitat, però sobretot s'ha sabut guanyar un lloc destacat entre els gurmets del país: és el torró d'Agramunt, el nostre torró. No se sap amb precisió quan va néixer el torró d'Agramunt, tot i que hom creu que el seu origen podria ser medieval. En un manuscrit…

Antoni Torrell, un esperit lliure

L’exposició sobre l'obra d'Antoni Torrell (Alcover, 1953 – Tarragona, 2019), el genial artista alcoverenc mestre del collage, viatja a la Nau Bostik de Barcelona, un espai referent dedicat a la promoció de la cultura, on es podrà veure fins al 29 de gener de 2022. La mostra, titulada Antoni Torrell,…

Els Vinari 2021 premien els vins del Cister

A la Gala de Tardor dels Premis Vinari 2021, celebrada el 8 d’octubre de 2021 a l’Auditori de Vilafranca del Penedès, es van donar a conèixer els guanyadors de les categories de vins amb criança i diversos premis especials de la novena edició del concurs. Entre els guanyadors, hi destaquen les…

El mensari de la catedral de Tarragona

La decoració escultòrica del claustre de la catedral de Tarragona constitueix un dels grups més notables de l’art figuratiu dels segles XII-XIII a Catalunya. Entre totes les escenes esculpides al claustre tarragoní, el cimaci que conté les representacions dels treballs dels mesos constitueix un…

La immigració occitana a la Catalunya moderna

"El llibre La immigració occitana a la Catalunya moderna, de rabiosa actualitat potser ara més que mai, pels darrers corrents migratoris al nostre continent, ens fa reflexionar sobre un problema europeu poc conegut. La pregunta és: els occitans es van veure forçats a abandonar el seu país per…

Obres Mestres de la Ruta del Cister

Les MASTERPIECES de la Ruta del Cister és una mostra del treball fet per l'historiador de l'art Damià Amorós Albareda i els col·laboradors dels diferents monestirs, museus, arxius, col·leccions i altres espais d'art que acullen aquestes peces. La idea original era mostrar peces més desconegudes al…

El paisatge emocional de Miró

Us convidem a conèixer el Mas Miró, el taller i la casa del genial pintor a Montroig del Camp, de la mà de l'Elena Juncosa, l'ànima d'aquest exclusiu i únic patrimoni artístic que ens brinda la llum i la riquesa cromàtica del Camp de Tarragona en tota la seva esplendor. Ens hi acompanyeu?

Pere el Gran i Santes Creus

Per què Pere el Gran va voler ser enterrat a Santes Creus? El rei Pere II fou el tercer fill de Jaume I, enterrat a Poblet, i de la seva segona esposa Violant d'Hongria la tomba de la qual és al monestir de Santa Maria de Vallbona. Era el primer dels quatre fills mascles i tercer en l'ordre de…

Anton Català Gomis. El pintor de murals

Us convidem a descobrir el pintor i muralista Anton Català Gomis i la seva obra monumental. L'estiu és una bona època per recórrer els pobles de la nostra demarcació i entrar a les seves esglésies, massa sovint tancades al públic. Coneixeu qui era Català Gomis? I la seva obra? Aquest article, escrit…

Palau Ferré, ceràmica intensa

Cultura i Paisatge presenta, de la mà de Francesc Marco-Palau, un vessant de Palau Ferré que encara cal descobrir: la ceràmica. Amb motiu del centenari del naixement de Maties Palau Ferré (Montblanc, 1921-2000) és fàcil descobrir els paisatges primaverals, figures femenines d'ulls ametllats i…
Banner inici 001
Banner inici 002
Banner inici 003
Banner inici 004
Banner inici 005
Banner inici 006
Banner inici 007
Banner inici 008
Banner inici 009
Banner inici 010
Banner inici 011
Banner inici 012
Banner inici 013
Banner inici 014
Banner inici 015
Banner inici 016
Banner inici 017
Banner inici 018

Llegim Carner

“Per una vela en el mar blau, daria un ceptre per una vela en el mar blau, ceptre i palau…” Canticel Aquests…

Articles

Banner inici 001
Banner inici 004
Banner inici 014
Banner inici 007
Banner inici 010