Notícies de la Ruta del Cister - Cultura i Paisatge [EDICIÓ DIGITAL]

Destacats

El Francolí, el riu sense preses

El Francolí és un dels dos rius més importants del Camp de Tarragona, un riu que ha determinat el caràcter de la zona i ha marcat de manera significativa el poblament d'aquesta part de Catalunya. Un riu sense preses (dels pocs de Catalunya) i sense presses. Encara que veient-lo ara no ho diríem pas,…

El miracle del Tallat

La llegenda del segle XV explica com un veí de Granyanella, anomenat Miró, que estava captiu de moros a Alger, fou deslliurat de les cadenes i portat al cim del Tallat gràcies a la seva fe i petició a la Verge Maria.

Misteris de Francesc Vicent Garcia

Enric Querol ens convida a conèixer la vida del gran poeta barroc Francesc Vicent Garcia, el rector de Vallfogona, del qual en va escriure “Vida i misteris de Francesc Vicent Garcia” la seva biografia més actualitzada, presentada en motiu de l’Any Rector de Vallfogona.

Lo Fruit de Natàlia Ferré al Museu Terra

Natàlia Ferré centra totes les mirades en el paper de la dona al llarg de la història fixant-se en tres moments de la història mediterrània: el Neolític, l'Antiga Grècia i el Renaixement. Un viatge en el temps en què mira de reflectir el declivi de la seva importància. L'exposició, es podrà veure…

Les escultures de vidre de Rafa Abdón

Aprofitant l'aparador del VITRUM, la festa del vidre artesà de Vimbodí i Poblet, el mestre vidrier Rafa Abdón, que ho és també resident del Museu i Forn del vidre de Vimbodí i Poblet, va presentar l'exposició Fràgils Emocions al Centre Cívic Vimbodinenc.

Jaume Conesa: fundador de la narrativa catalana

Jaume Conesa va saber satisfer la curiositat històrica «d’un noble hom e gran comte» i va traduir al català un text llatí escrit al segle XIII per un notari sicilià, Guido delle Colonne, que, tot i ser un home del seu temps, escrivia en una prosa llatina fluïda i elegant. El gran encert de…

III Curs de Cultura Medieval a Montblanc

La sala de les Corts Catalanes de l’antic convent de Sant Francesc de Montblanc ha acollit, del 23 al 25 d’agost de 2024, el III Curs de Cultura Medieval organitzat pels Amics de l’Art Romànic (AAR), filial de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El curs, amb més de 130 inscrits, ha superat totes…

Debats culturals al voltant del Festival Jordi Savall

Com cada any, el Festival Jordi Savall no només ofereix una programació de concerts, sinó que també organitza una sèrie d'activitats complementàries. Aquestes activitats estan dissenyades per enriquir l'experiència del públic, incloent-hi conferències, o visites guiades, per proporcionar una…

RUSC 2024: poesia a l’Espluga de Francolí

El Museu Terra, de la Fundació Carulla, esdevindrà el punt de trobada del panorama poètic català on es podran sentir algunes de les veus més contrastades i joves del país; tot un cartell de prestigi a l’Espluga de Francolí, únic a les comarques de la Ruta del Cister.

Els reptes del Museu Casteller

Francesc Domènech, periodista i periodista casteller reflexiona sobre el Museu Casteller de Catalunya, a Valls: "El Museu Casteller ja és una realitat i, si fem cas de les opinions que s’expressen des del mateix món casteller, l’edifici i l’exposició permanent agraden i són un encert. Món…

Cartes inèdites sobre els tresors de Poblet

El mes d’abril de 1888, el montblanquí Miquel Alfonso Anguera, quan era alcalde de la vila, va escriure al bisbe d’Astorga, Joan Baptista Grau i Vallespinós, i li parlà de la recerca dels tresors de Poblet. No sabem el que li va dir, però sí que disposem de les respostes del bisbe des de la seu…

L’essència de l’arquitectura del Cister

L'autor ens pregunta: Reconeixem l’arquitectura de cada monestir com a arquitectura cistercenca? Per respondre ens haurem de fer una pregunta prèvia: què és el que caracteritza realment l’arquitectura cistercenca? O, dit d’una altra manera, quina és l’essència de l’arquitectura del Cister? Aquest…

Pilarín Bayés i Natàlia Ferré: art i història a Salou

Salou desplega art per recordar la seva història. D’una banda, l’escultura en bronze del rei Jaume realitzada per la ceramista i escultora montblanquina Natàlia Ferré i de l’altra, el mural fet per la destacada il·lustradora Pilarín Bayés que captura la partida del monarca Jaume I el Conqueridor en…

De Sant Joan de Valls a la Wyvern Collection

La doctora Francesca Español ens relata el periple d'antiquari del tors-reliquiari d'un Sant Innocent d'època gòtica procedent de l'església de Sant Joan de Valls, que actualment pertany a una prestigiosa col·lecció d'art medieval. Si voleu conèixer la història d'una joia medieval que es creia…

Peus a terra la proposta del Museu Terra, a Barcelona

Peus a terra, la primera mostra produïda pel Museu Terra a la nova Sala Barcelona. Peus a terra pretén despertar la reflexió i el debat entre els visitants sobre el vincle que actualment tenim amb la terra, especialment com a sòl que ens alimenta, però també com a paisatge cultural que…

Patrimoni i memòria al Museu del Port de Tarragona

Des de fa més d'un any, al Museu del Port de Tarragona ha posat en marxa l'activitat Documentar Patrimoni. Un dia de cada mes gent de la mar jubilada i, alhora, veïns i veïnes del barri mariner del Serrallo, de tota la vida, van al Museu del Port a fer memòria i a reconèixer les persones que figuren…

Trossos i Miralls al Museu Terra

El Museu Terra ha desenvolupat dos projectes d'educació artística, Trossos i miralls, vinculats a l’exposició Tros de dona, adreçats a l’alumnat de les escoles i de l’Institut de la població, als membres de la llar de jubilats i jubilades i al grup de formació permanent del Casal de l’Espluga de…

Una comunitat fecunda. Una diòcesi afortunada

Aquest és un article de Joan Maria Pujals fet expressament per a Cultura i Paisatge amb motiu del nomenament de fra Octavi Vilà com a bisbe de Girona i de fra Rafel Barruè com a abat de Poblet. Us en recomanem la lectura i la reflexió que se'n deriva sobre un moment excepcional que viu el nostre…

Carme Solé Vendrell porta «WHY? VALLS» al Museu de Valls

L’exposició es fa ressò de la campanya WHY? on Carme Solé denúncia la vulneració dels drets dels infants. La campanya s’ha pogut veure a moltes ciutats de Catalunya i de l’Estat. «WHY? VALLS. Carme Solé Vendrell. Il·lustració, pintura, escultura», es podrà veure del 20 d’abril fins al 30 de juny al…

El Vallverdú que va venir de la boira

Òscar Palau: "El lloc on més temps ha estat vivint Vallverdú és l’Espluga de Francolí, a la Conca de Barberà. Un total de vint-i-set anys, per ser exactes, entre el 1988 i el 2015. D’aquí que hi fes llaços forts que encara es mantenen avui estrets, i d’aquí que la vila -la primera de totes que el va…

Un Tàpies poc conegut fa brillar el Museu de Valls

L'exposició que ara mateix omple el segon pis del Museu de Valls és una de les mostres més prestigioses que ha acollit l'equipament cultural de l'Alt Camp. I ho és principalment per dos motius: és una exposició d'escultures d'Antoni Tàpies, faceta artística força desconeguda pel gran públic; i per…

Tàpies al Museu de Valls

El Museu de Valls presenta l'exposició Antoni Tàpies. Bronzes intervinguts (1987-1989), amb una vintena d'obres de l'artista, la majoria foses a la Foneria Vilà de Valls. L'exposició es podrà visitar del 15 de març al 30 de juny de 2024.

La reina Violant d’Hongria

Avui dia 8 de març Dia Internacional de les Dones, hem pensat que seria una bona idea recordar una de les dones més importants de la nostra història: la reina Violant d'Hongria, esposa de Jaume I. És per aquest motiu que hem recuperat l'article de Joan Papell que reproduïm íntegrament.

Gràcies, Mireia Català

Publiquem aquest text en record i homenatge a la Mireia Català Agràs que avui ha traspassat. La Mireia havia col·laborat amb Cultura i Paisatge tant per la difusió i promoció de l'obra del seu pare Anton Català i Gomis com del seu espòs, Andreu Martró Fustanyà. Havia estudiat a Llotja i tenia…

Einstein a l’Espluga de Francolí i a Poblet

Aquest diumenge 25 de febrer, s'escau l'aniversari de la visita del prestigiós científic alemany Albert Einstein (1879-1955) a l'Espluga de Francolí i a Poblet. El febrer de 2023 es va celebrar el centenari de la vinguda d'Albert Einstein a Catalunya. Avui, a Tardes a Poblet, s'escau recordar…

Terrània, Premi Nacional d’Artesania

El prestigiós certamen anual de ceràmica, TERRÀNIA, organitzat per l'Ajuntament de Montblanc ha rebut el Premi Nacional d’Artesania, en la categoria Prestigia, pels 20 anys de trajectòria en la promoció i difusió de la ceràmica artística internacional a Catalunya.

Cultura i Paisatge es presenta a l’IEC

El president d'Amics de l'Art Romànic, societat filial de l'Institut d'Estudis Catalans, us convida a la presentació del número 16 de la revista "Cultura i Paisatge": una proposta d'alta divulgació científica vinculada al país. L'acte de presentació es durà a terme el dilluns 12 de febrer de 2024 a…

Dos retrats russos de Narcís Oller

Joan Maria Pujals ens fa un tast deliciós del gran coneixement que tenia Narcís Oller de la literatura europea de l'època i la relació que va tenir amb els escriptors que va freqüentar. Aquesta vegada vénen de Rússia. Coneguem-los!

El Museu de la Vida Rural es dirà Museu Terra

El canvi de nom es farà efectiu aquest mes de febrer, respon a la voluntat d’ampliar la divulgació del món rural com a prisma des d’on encarar el repte de la sostenibilitat i afrontar la desconnexió demogràfica que com a societat tenim amb la terra i la natura. El canvi coincideix amb l’obertura de…

Des del Tossal Gros

El Camp que tinc al davant i que conec de memòria està netíssim i, com sempre, provoca una imatge de civilitat molt antiga, amb tots aquests vells camps de conreu a la vora del Pla de Santa Maria, cadascun amb la seva barraca de pagès, assenyalant una densitat amabilíssima...

Una immensa enciclopèdia etnològica, en línia

El Museu de la Vida Rural digitalitza la seva col·lecció, una de les més extenses del país de naturalesa etnològica, i l'obre a tothom amb un cercador que permet consultar en línia una mostra significativa dels més de 5.000 objectes inventariats de la col·lecció de l'MVR.

El Celler del segle XXI

L’antic celler cooperatiu de Vila-seca, projectat l’any 1919 per l’arquitecte Pere Domènech i Roura, ha estat restaurat i convertit en un espai cultural apte per a actes de gran format, un museu i un espai d’ús turístic que, juntament amb el Castell de Vila-seca, amb una important oferta d’art…

La pensió d’alemanys. Montserrat Corretger. Vida i literatura

La nostra col·laboradora Lluïsa Soaz ens parla de La pensió d’alemanys, de Monserrat Corretger, un llibre que relata les vivències d’uns personatges normals I singulars alhora entre 1921-1939 a Reus, en un context europeu, una època extremadament convulsa, a través d’una prosa suggerent, a voltes…

Cada dia em sento més de Valls

El retrobament de Francesc Català Roca amb la ciutat de Valls es produí arran de l’encàrrec de fer un llibre sobre Valls i l’Alt Camp, l’any 1989, un encàrrec que li va agradar, sobretot, perquè venia de la gent de Valls. El va fer sense cobrar, només se li van pagar les despeses mínimes. Al…

FRANCESC MACIÀ el primer president democràtic

Quixot? Rodamon romàntic? Il·luminat, com el volen veure alguns historiadors? Potser sí però va aconseguir amb la Generalitat un poder polític –limitat però real- que no s’havia tingut mai en els últims 200 anys. /.../ Ell va saber, com cap polític del seu temps, connectar amb la gent, crear…

La Justícia de l’Abat

Les Tardes a Poblet ens presenten "La Justícia de l'Abat" un drama teatral amb un judici polèmic en el qual es jutja el fill del senyor de Milmanda que va ultratjar una donzella. L'abat de Poblet, com a senyor feudal, té l'última paraula, però hi ha alguna història pendent que li remou la…

Cultura Medieval a Montblanc

El curs de cultura medieval D'art i d'argent. Montblanc, paisatge artístic d'una vila reial (segles XIV i XV) organitzat pels Amics de l'Art Romànic, societat filial de l'Institut d'Estudis Catalans ha dut a Montblanc, per segon any consecutiu, unes magnífiques jornades que han aplegat un centenar…

D’art i d’argent

Amics de l'Art Romànic, societat filial de l'Institut d'Estudis Catalans, organitza el seu segon Curs d'estiu a Montblanc els dies 25, 26 i 27 d'agost de 2023.

Festival Jordi Savall a Santes Creus

La tercera edició del Festival Jordi Savall, que ha establert la seua seu a Santes Creus (Alt Camp), es consolida el millor exponent cultural musical de la Conca de Barberà i de l’Alt Camp i com un festival de prestigi i de referència internacional. Aquesta tercera edició estarà dedicada “A…

Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus: 75 anys

L’Arxiu Bibliogràfic de Santes Creus (ABSC) va ser promogut per l’historiador Eufemià Fort i Cogul, el metge de Santes Creus, en Pere Serramalera, i pel rector de la parròquia, Abdó Socias i Bové, va iniciar la seva activitat l’any 1944 i va assolir la legalitat el 14 de setembre de 1947. És…

RUSC 2023 al Museu de la Vida Rural

El RUSC 2023, Festival de poesia de l’Espluga de Francolí, se celebrarà del 27 de juliol a l’1 d’agost i s’hi podran escoltar poetes i artistes com Jordi Llavina, Maria Sevilla Paris, Clara Andrés, Juana Dolores, o Joan Isaac i Carme Sansa

Tàrraco i el seu port

Cal que ens remuntem més de dos mil anys enrere per parlar dels orígens del port de Tàrraco i partir, aproximadament, de l’any 218 aC, en què els romans van triar Ibèria com a enclavament i base principal d’operacions per a enfrontar-se als cartaginesos, i més concretament, a partir…

Ceràmica sigil·lada

Sabies que a Valls s'hi van trobar les restes d'una casa romana amb uns banys privats? Saps com eren els banys romans? Entre els anys 2000 i 2002 es va portar a terme una important reforma urbanística que va afectar l’àrea de protecció del jaciment ibèric del Vilar, a tocar de la zona esportiva…

Lo Pardal. Poesia experimental des d’Agramunt

Pau Minguet, ens atansa la poesia experimental d'Agramunt des de Lo Pardal, un espai d'art contemporani format per diversos edificis amb sales d'exposició, o d'interpretació, de l'obra de l'artista multidisciplinari Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999).

LO PARDAL: 100% Viladot a Agramunt

Lo Pardal és un espai d'art contemporani format per diversos edificis amb sales d'exposició, o d'interpretació, de l'obra de l'artista multidisciplinari Guillem Viladot (Agramunt 1922 – Barcelona 1999). Anem a Agramunt (l'Urgell) entrem a Lo Pardal i descobrim la màgia Viladot.

El Joan de la Polseguera

A les Tardes a Poblet, Josep M Vallès, ens ofereix aquesta setmana un relat sobre el Joan de la Polseguera (originalment Joan de la Polsaguera) un personatge espluguí que Eduard Toda va descriure en un interessant article publicat, a finals del segle XIX, en una revista quinzenal barcelonina. Gaudiu…

Històries de bots, càntirs i porrons

Beure a galet, per definició, significa beure deixant que el líquid flueixi a la boca sense que el recipient toqui els llavis. Tant el bot i el porró per beure vi, com el càntir per beure aigua, es fan servir per beure a galet, aixecant l’estri a una determinada alçada, cosa que facilita el…

Les construccions de pedra seca, a debat

El pròxim 2 de juny el Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí organitza una jornada al voltant de la pedra seca. La jornada servirà també per presentar el projecte pilot L'Escola del paisatge, impulsat per diferents institucions, entitats i empreses de la Conca de Barberà.

El Gaià, una aventura apassionant

Al llarg de la història el poblament ha anat creixent a la riba i a redós del Gaià. Els gaianencs han dissenyat i construït diferents mètodes i infraestructures d’aprofitament dels seus recursos hidràulics. Aquests elements, amb el pas del temps, han esdevingut una mostra de com vivien i viuen…

El llibreter assassí

La Llegenda del llibreter assassí de Barcelona és un text literari del segle XIX que relata la vida d'un suposat exmonjo del Monestir de Poblet anomenat fra Vicenç. A la llegenda el converteixen en l'artífex de dotze assassinats, el primer dels quals fou per aconseguir un incunable raríssim del…

10 anys de Visions

El Visions celebra enguany els 10 anys de vida amb un canvi de format. El cicle de debats organitzat pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla i La Conca 5.1 es reformula i es converteix enguany en una única jornada de matí i tarda en què el pensament contemporani i el debat en continuaran…

Sant Jordi: culte i iconografia

Per celebrar Sant Jordi, us oferim en obert un article inèdit i extraordinari de la Dra. Francesca Español, que ens proposa un recorregut sobre la icinografia de Sant Jordi, el culte i la devoció que se li va retre a Catalunya, Mallorca, València, territoris de l'antiga Corona d'Aragó. Aquest…

COLOBICUS MARGINATUS

Francesc Español i Coll (Valls, 1907 – Barcelona, 1999) fou un dels primers especialistes mundials en algunes famílies de coleòpters. En descriví prop de sis-cents tàxons. Avui parlem del Colobicus Marginatus, coleòpter que va descobrir a prop de Poblet.

3ª edició del FESTIVAL JORDI SAVALL “A LA VIDA”

El Festival Jordi Savall 2023 es consolida a la Conca de Barberà i a l'Alt Camp. Els concerts de juliol es faran a Montblanc i a Poblet i a l'agost a Santes Creus. Aquesta tercera edició estarà dedicada “A LA VIDA” amb una gran diversitat de concerts inspirats en la llibertat, en la natura i en la…

Exposició TROS DE DONA al Museu de la Vida Rural

La nova exposició TROS DE DONA, del Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí, comissariada per Anna Maria Andevert, reivindica el paper de les dones en el sosteniment de la vida i el contraposa amb la falta de visibilitat i reconeixement. S'inaugurarà el 31 de març i es podrà visitar fins al…

Maria Murtra i Casanovas. Dona de ciència

Avui, 8 de març, Dia Internacional de la Dona, hem cregut oportú oferir, en obert, l'article que el Xavier Salat i Brúnel va publicar a Cultura i Paisatge número 15, en reconeixement de la tasca de la científica vallenca MARIA MUTRA I CASANOVAS. Serveixi aquesta mostra com a homenatge a totes les…

La ciutat ibèrica del Vilar de Valls: l’antiga Kissa?

Les excavacions recents realitzades al jaciment arqueològic del Vilar (Valls, Alt Camp) han descobert part de la trama urbana i del sistema defensiu d’una gran ciutat ibèrica, d’un mínim de 6 ha, que va ser destruïda durant la Segona Guerra Púnica a la península Ibèrica (218-206 aC).

El vidre gòtic al Sant Sopar de Jaume Huguet

El Sant Sopar de Jaume Huguet, que formava part del majestuós retaule de l'antiga església del convent de Sant Agustí Vell de Barcelona, es podrà veure durant un any, a la nova sala de la col·lecció permanent del Museu de Valls formant part de l'exposició "De Jaume Huguet a Robert Gerhard.…
Banner inici 001 – Dipta, Costa Daurada
Banner inici 002 – Ruta del Cister
Banner inici 003 – Museu Vida Rural
Banner inici 004 – Turisme Alt Camp
Banner inici 005 – Porró de vidre
Banner inici 006 – Fèlix Hotel
Banner inici 007 – Visita Salou
Banner inici 008 – Masia del Pla
Banner inici 009 – Castell Vila-seca
Banner inici 010 – Cooperativa Valls
Banner inici 011 – Port de Tarragona
Banner inici 012 – Celler Carles Andreu
Banner inici 013 – Mas Vicenç
Banner inici 014 – Ajuntament de Puigpelat
Banner inici 015 – Castell d’Or

Llegim Carner

“Per una vela en el mar blau, daria un ceptre per una vela en el mar blau, ceptre i palau…” Canticel Aquests…

Articles

Banner inici 001 – Dipta, Costa Daurada
Banner inici 013 – Mas Vicenç
Banner inici 008 – Masia del Pla
Banner inici 006 – Fèlix Hotel
Banner inici 012 – Celler Carles Andreu